Omgeving

In Zuidwest Drenthe, in de gemeente Westerveld ligt het dorp Dwingeloo, of Dwingel voor haar bewoners. Dit is het dorp van de ‘Siepel’: de uivormige toren van de Nederlands Hervormde kerk in het centrum van het dorp. De uit de veertiende eeuw stammende kerk ligt in de buurt van de voor Drenthe karakteristieke brink. Naar men zegt de mooiste van Drenthe. Ook vindt u hier oude en gerestaureerde huizen en boerderijen.

Buiten Dwingeloo ligt het Planetron, met haar ruimtetheater. Tevens vindt u er de wereldberoemde radiotelescoop, die het heelal afspeurt naar nieuwe planeten en sterren. Deze ligt in een stiltegebied om storingen te voorkomen. Natuurliefhebbers gaan naar het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit park bevat het grootste natte heidegebied van Europa en er komen vele zeldzame planten en dieren voor. Er zijn vele mogelijkheden om dit park te verkennen: wandelend, op de fiets, per paard of met een huifkar.

Naast het Dwingelderveld heeft de gemeente Westerveld een tweede Nationaal Park binnen haar grenzen: het Drents Friese Wold. Hier vindt u uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en heidevelden. Typisch drentse kernen binnen Westerveld zijn naast Dwingeloo, onder andere Diever, Havelte en Vledder. Ieder met hun eigen karakter.

dsc02563

Buiten Westerveld is een bezoek aan te raden aan het unieke natuurgebied het Nationaal Park De Weerribben in noordwest Overijssel en het nabij gelegen Giethoorn. Ook dagtochtjes naar stadjes als Meppel, Steenwijk, Blokzijl en Hoogeveen zijn een aanrader.

Dwingeloo en haar omgeving biedt: ongerepte natuur, ruimte, rust en onspanning, actie en plezier, en uitgestrekte landschappen.

dsc02561

Kortom: Tot ziens in Dwingeloo!